Att vara lite rädd för någonting, exempelvis giftiga ormar eller spindlar, gör ofta ingenting. Men om vår livskvalitet försämras och vi hindras i vår vardag av starka rädslor och undvikanden kan det vara fråga om en fobi.

När vi är rädda undviker vi gärna det som är skrämmande, och när vi gör det får vi en kortsiktig lättnad – en belöning i hjärnans belöningssystem. Samtidigt tränar vi hjärnan att tolka objektet som farligt på riktigt. Ju längre tiden går desto starkare blir stresspåslaget och rädslan. Och på det sättet förstärks fobin.

Under en KBT-behandling får personen lära sig hur tankar, känslor och stressystemet samverkar i fobin. Den informationen hjälper personen att utmana sin rädsla, ofta genom att exponera sig för just det man är rädd för. Terapeuten utformar en agenda för hur detta ska göras, först i små doser – och sedan i lite större doser. Stegvis upptäcker man att rädslan mattas av, även om man väljer att stå kvar i den obehagliga situationen.

När personen inte längre hämmas i sin vardag av sin fobi  avslutas behandlingen och klienten kan behålla sin nyfunna frihet genom att jobba vidare en tid på egen hand.

Om du känner igen dig och överdriven rädsla påverkar din livskvalitet är du välkommen att höra av dig till mig. Tillsammans undersöker vi problemet och tittar på verktyg som är verksamma i just ditt fall.

072 – 020 87 81
kontakt@gudrunnilssonkbt.se

Min mottagning finns i det gula runda huset på Åttkantslunden 2 i Karlstad.

Alla frågor och svar

Vanliga problem

Vanliga frågor