Stressrelaterade problem är idag en epidemi. Det har många orsaker, varav ett är arbetsmarknadens höga krav. Vi har också väldigt många valmöjligheter idag – vi kan leva och göra vad vi vill med våra liv, men det här är något som kan övergå i krav.

Det handlar om att finna balans i tillvaron. Varje gång vi möter en utmaning, positiv eller negativ, mobiliserar kroppen våra resurser med det som kallas ett stresspåslag. Det är helt ofarlig i sig och en viktig skyddsmekanism. Men det tar energi från kroppen, oavsett om stressen utlöses av en rolig utmaning som ett nytt spännande jobb eller något jobbigt som tidsbrist. Därför behöver vila och återhämtning få ta sin tid.

Om hög stressbelastning behandlas i ett tidigt skede kan man kartlägga hur mycket energi olika åtaganden tar och när man kan planera in vila och återhämtning. Avslappningsövningar som Tillämpad avslappning (TA) kan också vara hjälpsamt.

Har stressen pågått så länge att den övergått i utmattningssyndrom behövs förutom ovanstående kartläggning en djupare förståelse för hur den negativa långvariga stressen påverkat hela kroppen. Detta hjälper oss att förstå varför den reagerar med de symptom som den gör. Är man då till exempel ljudkänslig, extremt trött eller har koncentrationssvårigheter förstår man sig själv bättre i sammanhanget och man kan ta mer hjälpsamma beslut för sig själv.

Men vad innebär vila och återhämtning när ”sitta och göra ingenting” stressar upp mej ännu mer? Återhämtning är inte bara att sova och sitta still och titta på en tv-serie. Andra återhämtningsbeteenden kan vara att snickra, sortera en låda, rensa ogräs, bygga pussel, musicera, virka eller lyssna på en god bok och mycket, mycket mer. Kort sagt det du tycker om att göra som intresserar dig och ger energi. Det kan också vara något helt annat än det du gjort större delen av dagen. Har du suttit stilla i ett fordon eller framför en dator kan återhämtning vara en joggingtur. Forskningen visar också att vistelse i gröna miljöer som skog och natur har återhämtande effekt på oss. I blå miljöer, alltså om vi dessutom befinner oss vid vatten, är den återhämtande effekten ännu något större.

Om du känner igen dig och vill ha hjälp att balansera upp din tillvaro är du välkommen att höra av dig.

072 – 020 87 81
kontakt@gudrunnilssonkbt.se

Min mottagning finns i det gula runda huset på Åttkantslunden 2 i Karlstad.

Alla frågor och svar

Vanliga problem

Vanliga frågor